Nieuws

Extra! Extra! Read all about it!

Volg de laatste nieuwigheden, trends, uitvindingen en andere bijzondere verwezenlijkingen op de voet.

Dig, dig, dig & diggity

22 januari 2021

Vandaag zijn de graafwerken voor ons Tiny Forest afgerond. Met dank aan Rudi van Grondbedrijf Nelen bv uit Huijbergen (NL). 

Eerst werd de achterkant van de tuin in zijn geheel geëgaliseerd, dan compost & digestaat verdeeld over de plantlocatie, en daarna tot op een meter diepte vermengd met de ondergrond. Het meeste kon met de graafmachine, maar zelf hebben we toch flink moeten schuppen, strooien en harken. En nu planten maar!

De compost post

21 januari 2021

Weer iets bijgeleerd: compost van de grote berg is heel warm, heeft een flinke stinkgeur, plakt en belandt overal... niet alleen naast de aanhanger, maar ook in je laarzen.

Na twee tripjes naar de IGEAN composteringssite in St. Lenaerts (Brecht) hebben we nu alle bestanddelen van onze bodemverbeteraar verzameld. De meststoffen in de vorm van digestaat werden al in december door VLACO persoonlijk afgeleverd. Klaar om te graven!

Samen voor de natuur

25 december 2020

Al jaren volg ik één van de beste wetenschappelijke illustrators op de voet. In het kleine winkeltje 'Lonesome George' op de Antwerpse Vrijdagmarkt ontdekte ik Joris De Raedt. Een gesigneerd exemplaar van zijn 'Roofvogels en uilen van Noordwest-Europa' staat te pronken in mijn boekenkast en ook zijn kaartjes voor het GrasGoed project (foto) horen bij de collectie. En nu gaan we een stapje verder... Ik heb van hem een geweldig kerstcadeau gehad! Binnenkort meer...

Workshop 'Een levende tuin maak je zelf'

22 december 2020

Vanaf nu mogen we zelfstandig de workshop 'Een levende tuin maak je zelf' aanbieden.
Maak van die dode tegeltuin snel een bloeiende levende tuin!
Een deze inspirerende en praktijkgerichte workshop leren deelnemers hoe zij van hun tuin een levende tuin maken. Een plek vol geuren en kleuren, waar vogels, vlinders, bijen, egels en andere dieren zich thuis voelen en waar de tuineigenaar zelf ook graag komt.

Met de steun van IVN Natuureducatie, Vogelbescherming en KNVV Vereniging voor Veldbiologie.

Arm Vlaanderen...

17 december 2020

Volgens het Natuurrapport 2020 van het INBO - Instituut Natuur en Bosonderzoek blijft Vlaanderen 1 van de bosarmste regio's van Europa. Bijkomende inspanningen voor bebossing, het vergroten en bewaren van boskernen zijn nodig om hun microklimaat te beschermen en de weerstand tegen de klimaatverandering te verhogen.

Wij dragen alvast ons steentje bij met ons Tiny Forest.

Meer en heester !

12 december 2020

We zijn ons Tiny Forest plantgoed gaan ophalen bij boomkwekerij PCC van Hasselt in Zundert. Het lijkt misschien niet veel, maar het zijn toch echt 735 (!) bomen en struiken.

Gesponsord door de Postcode Loterij via IVN Natuureducatie en door Yves Rocher via Stichting Heg & Landschap.

Bodemverbeteraar en je ecologische voetafdruk

8 december 2020

Door groencompost en digestaat samen te gebruiken wordt onze ecologische voetafdruk kleiner.

Voor 100m² gebruiken we 2.500 L (= 2,5m³ of 1.125 kg) groencompost en 100 kg (= 333 L of 0,333 m³) gedroogd digestaat met de optimale verhouding nutriënten, NPKs, stikstof, koolstof, fosfor en zouten.

Op die manier is onze vermeden voetafdruk 661,90 kg CO2-equivalent wat neer komt op de uitstoot van 4.136,88 km met de auto of 1,32 keer een vliegtuigreis (retour) tussen Brussel en Barcelona.

Bereken je eigen besparing via de VLACO CO2-tool.

Een beetje van mezelf... en een beetje van VLACO

3 december 2020

Ons Tiny Forest project mag meedoen aan een veldonderzoek van VLACO. Als bodemverbeteraar gebruiken we een combinatie van groencompost en gedroogd digestaat voordat we gaan planten.

Digestaat is vergiste biomassa en is een restproduct bij het maken van biogas. Normaal gezien alleen beschikbaar voor landbouwers, maar voor ons maken ze graag een uitzondering.

Vlaco betaalt de rekening voor de compost & het digestaat in ruil voor een testimonial, 2 enquêtes en foto's. 

Volgende week verwachten we de eerste levering.

Cursusdag Tiny Forest

24 oktober 2020

Alle Tiny Forest winnaars krijgen een cursus plantmethode, een financiële bijdrage voor materiaalkosten en toegang tot de online leergemeenschap van Tiny Forest.

Op zaterdag 24 oktober kregen we in Ubbergen (NL) uitleg en les over veldverkenning, bosgemeenschappen, bodemonderzoek & bewerking, beplantingsplannen en de plantmethode.

A Tiny Forest for me !

12 oktober 2020

Eind juni had ik me ingeschreven voor een nieuw project 'Een Tiny Forest in je achtertuin'., georganiseerd door IVN Natuureducatie.
Ik woon dan wel in België, maar wie niet waagt, wie niet wint. 

En ja hoor, 12 oktober kwam het verlossende antwoord. Ik was er bij! Ik mag een Tiny Forest ontwerpen en aanleggen !